неділю, квітня 26, 2020

Додо*. The Payback



Глосарій (основні концепції, визначення та дієві особи)
As dead as a Dodo – англійська приказка, яка означає, що мертвіше бути не може (на справді може).
Бумеранг – бойова та мисливська зброя, широко відома своєю здатністю повертатися назад до місця, з якого був зроблений кидок.
Троянський кінь - міфічна споруда у вигляді коня, з допомогою якої греки хитрощами здобули перемогу в Троянській війні.
Орнітолог – біолог, що спеціалізується на вивченні птахів
Главарь – головний прєдводітєль усіх Додо. Ідеолог, генератор ідей, авторитарний.
Главарь, Камікадзе, Політолог, Бухгалтер, Блокбастер, Ван Гог – шістка Додо на чолі із Главарем.
Bevrijdingsdag – національне свято в Голландії, святкується кожні 5 років, 5 травня. Найближча дата святкування 5 травня 2020 року.
Додо*. The Payback
Вступ.
У вирі новин про пожежі, глобальне потепління, розповсюдження вірусів та переконливих перемог на виборах популістських партій в колисках демократій по всьому світу, навіть там де умовна демократія насправді була представлена олігархами та глобальними корпораціями, непримітна замітка в британських друкованих та онлайн ЗМІ про пропажу з Лондонського музею природознавства безумовно не попала на радар пересічному жителю планети, що копирсався у свому щоденному ритуалі по попередженню, протидії та звиканню до глобальних катастроф, катаклізмів і навігації у більш буденних та важливіших справах по забезпеченню життєдіяльності. В той день, із музею природознавства в Лондоні безслідно зникли рештки вимерлого представника родини дронтових Додо. Лондонський музей був один із трьох музеїв, що містив оригінальні майже повністю збережені рештки унікальної птиці, що колись проживала на острові Маврікій, та безслідно зникла під час колонізації острова голландцями. Пропажа відразу була класифікована як кража і віддана у розслідування Скотланд Ярду. Хто і для чого вкрав скелет Додо так і лишилося невідомим для широкого загалу...

Частина 1. Орнітолог-терорист
Орнітолог поєднував в собі, на перший погляд, не повязані між собою захоплення та інтереси. Він з дитинства любив птахів, був фанатом-орнітологом. Змалечку він любив все, що було повязано з генетикою та генною інженерією. На додачу, його третім справжнім інтересом була філософія та соціологія. Ще у школі він познайомився із чарівним дронтом Додо на сторінках шедевру Люіса Керолла. Він проникся долею назавжди зниклого птаха, що став першою беззахисною та наївною жертвою, що пала від людської жадоби, безвідповідальної неосвіченості та надмірної жорстокості. А коли йому в руки попалася історія про Франкенштейна та інших штучно створених живих істот, він захопився біоінженерією, генетикою, генною модуляцією та генною інженерією. Філософія та соціологія формувала його відношення до навколишнього світу, до своєї ролі в цьому світі, навчала пояснювати та знаходити раціональне зерно чи причинно-наслідковий зв’язок у будь-яких своїх вчинках та вчинках інших людей. Філософія та соціологія дозволяла йому вправно навігувати у безумстві світу, в якому йому пощастило чи не пощастило народитися в 21-му столітті...
Не дивно, що роками він виношував проект усього свого життя: повернути до життя Додо. Тисячі годин в лабораторіях фармацевтичних компаній, де він працював молодшим спеціалістом-лаборантом, збагачували його практичним досвідом та розширювали його знання із генетики.
Він вирішив оживити Додо, поєднавши донорські тіла звичайних курей-бройлерів україньского бренду “Наша Ряба”, що була представлена на всесвітно відомому торговельному майданчику London Stock Exchange із власне генним матеріалом дронту Додо.
Щоб добути рештки Додо, довелося почекати всесвітнього армагедону на кшталт глобальної пандемії. Всесвітній армагедон було запущено його колегами із китайсько-американського фармацевтичного концерну, що у складі іншого конгломерату якраз працювали над сценарієм по суттєвій модуляції поведінки сучасної людини в зжатих часових рамках. Тож коли хвилі пандемії покотилися по всьому світу та добралися до Великобританії, дуже доречними стали непослідовні та заплутані дії уряду Боріса Джонсона, що публічно сфейкнув власне ураження, а потім своє чудесне одужання, власне як і деякі члени королівської родини. Картинка вийшла дуже переконлива, піпл схавав, як любив казати видатний киянин Богдан Тітомір, і більшість населення Королівства поховалися по своїм норам, обклавшися запасами консервів та туалетного паперу, чекали на розвиток подій, розміщуючи свої захоплюючі хроніки карантину на власних сторінках у соціальних мережах.
Тож, ослаблена і накручена сек’юріті у більшості нестратегічних місць, дала слабину і нашому герою-біологу пощастило вкрасти рештки скелету Додо із Лондонського музею, не лишивши ніяких ні біологічних ні цифрових слідів свого супер-злочину, на кілька років уперед спантеличивши агентів Скотленд Ярду. Інструкцій по якісному взлому банків, не кажучи про музеї було достатньо в його відеотеці, лишалося лише скористатися передовим досвідом і дещо власною фантазією.
На час карантину, він лишався вдома та працював дистанційно. Звичайно працювати дистанційно лаборанту-біологу було практично неможливо, тому він робив якусь роботу по аналізу, каталогізації та архівації даних лабораторних досліджень. Для того щоб ця робота виконувалася сама собою, він потратив десь один день на створення програми, що могла опрацьовувати дані із нормальною людською швидкістю без його участі. Тож таким чином він собі вивільнив сотні і тисячі годин робочого часу, коли його робота виконувалася програмою, а він міг тепер повністю сфокусуватися на справі свого життя – воскрешати Додо.
Тож тепер у нього було все: зразки ДНК Додо, тіла-донори курей, власна квартира переобладнана під лабораторію, купа вільного часу, ніхто не заважав під час соціального дистанціювання і безмежна фантазія та завзяття. Працював він багато, наполегливо і самовіддано годин по 16 на добу. Врешті решт, через кілька тижнів декілька модифікованих Додо задригали своїми крильцями. Він вирішив кожному птаху надати якісь особливі характеристики, які в рандомному порядку були ним обрані із генного пулу, заблаговрємєнно стибреного ним протягом своєї лабораторної практики. Ще кілька тижнів і перед його очима, з’явилася шістка живих Додо, на радість орнітологу. Які, і скільки у кого характеристик він довірив долі та випадку – лишивши для себе контроль та спостереження за результатами та моніторинг поведінки новесеньких птахів Додо.
Тож йшов час, орнітолог підживлював своїх пташечок органічною їжою, а також вливав у їхні мізки тонну різноманітної практичної та не зовсім інформації із архівів британських наукових бібліотек. Через кілька місяців, шістка Додо не тільки вела світські бесіди попиваючи чайок, поліруючи свої лінгвістичні навики на десяти різних мовах, а й проходила всю культурну, наукову, антропологічну, біологічну і еволюційну історію людства та планети, аналізуючи головні напрямки, основні тренди, помилки та наслідки. Інформації було багато, обговорення було завжди живим та якісним.
Поступово, Додо, із усім оцим різноманітним генетичним пулом, усвідомлювали, що вони все-таки представники тваринного світу, а із світом людей їх поєднує тільки генна інформація, що містилась в їхніх мізказ, та власне сам орнітолог. Тож одного прекрасного дня, шістка спланувала та виконала підступний напад на свого отця-орнітолога, акуратно і безшумно убивши його насмерть підручними матеріалами, методично і повільно розтворивши його органічні рештки у ванні з кислотою, назавжди зливши орнітолога в зливні системи Лондон-сіті і обрубавши будь-які сентиментальні зв’язки із людством у особі нещасного орнітолога...
«Все зняв?» - запитав Главарь у Блокбастера, що знімав весь процес утилізації орнітолога на новесеньку GoPro. «Змонтуєш, додасиш музичку, трохи динаміки, трохи пограєш із контентом, та викладеш свого часу в Ютуб із хештегами #утилізація#орнітолог#швидко#вдомашніхумовах#безслідно». «Зрозуміло» - підтвердив Блокбастер.
As dead as a Dodo – вперше в історії бумерангом ударив по людській цивілізації...
Частина 2. Операція «Помаранчевий бумеранг»
«Все. Час прийшов!» - сказав Главарь, оглянувши командним поглядом всіх присутніх, а саме Камікадзе, Політолог, Блокбастер, Бухгалтер та Ван Гог. «Зірки на нашому боці, час для історичної справедливості настав!» - спокійно, але збуджено, із тоном провидця, оголосив Главарь про початок секретної операції «Помаранчевий бумеранг».
Шістка Додо майже відразу усвідомила себе частиною тваринного світу. Світу, який був протягом тривалого часу був значно змінений головним його представником та опрессором – людиною розумною. Ну на рахунок, розумної, тут у Додо звичайно були свої сумніви to say the least. Щоденний огляд новин навряд чи підтверджував та ракурс в історію людство це також відразу щоразу спростовував.
Шістка Додо відразу прийняла на себе відповідальність від усього тваринного світу за власне збереження від рук алчності, жорстокості та безкарності людини по відношенню до тварини. Будучи нащадками тих самих Додо, що були назавжди втрачені, вони вирішили почати із себе, із сумновідомих і давно зниклих птахів Додо.
Власне у Додо були претензії до нації, що відкрила їх місце проживання на острові Маврікій для всього світу, почала колонізацію острова та була відповідальна за тотальне знищення Додо протягом 50 років із дати відкриття острову.
Тож шістка Додо, від імені усіх Додо, оголосила тотальну війну всьому Королевству Нідерланди, всім без виключення громадянам Нідерландів на її території в Європи, а також в її заморських територіях в Карибському басейні, а саме на островах Аруба, Кюрасао та Сінт-Мартен.
Безумовно, шістка Додо проти приблизно сімнадцяти мільйонів голландів в лобовій атаці було абсолютно безглуздим сценарієм. Тому єдиною зброєю Додо був інтелект, заархівована та розпакована мудрість людства за всю його історію, яку щедро залив їм птахам, бідолага-орнітолог, а також незламне прагнення історичної payback-справедливості.
Вони всі детально вивчили досвід та діялність колег із центру Симона Візенталя, що народився на території нинішньої Тернопільської області, та присвятив усе своє життя пошуку нацистських злочинців. Те, що серед 17 мільйонів голландів уже давно не було тих хто був відповідальним за безпосереднє фізичне винищення Додо, було нерелевантним. Бумеранг розплати був уже запущений і його не можна було зупинити...
Частина 3. Payback
Тут звичайно можна було детально розписати як шістка Додо послідовно влаштовували терористичні акції спрямовані проти голандців на їх територіях. Наприклад, подарувавши оманливим шляхом від імені Республіки Маврікій велетенську сталеву копію Додо десь розміром із Ейфелеву вежу, доставивши її в порт Ротердама та презентувавши королівській сім’ї у присутності числених офіційних делегацій якраз на свято Bevrijdingsdag. А в тій велетенській копії Додо приховано кількасот зомбі-додо, що із приходом ночі, як у тій Троянській війні, почали вилазити із усіх щілей, та нападати на усіх підряд жителів Роттердаму, розносячи додо-зомбі-вірус по всьому місту і з часом по усій країні тюльпанів. Та під шумок цього додо-зомбі апокаліпсиса, заклавши потужну вибухівку в надкоштовні та дорогі захисні споруди, що захищають територію Нідерландів від підвищення води Північого моря, та знищивши водою усі прибережні території та поховавши на морському дні численні голландські міста.
То уже лишимо це для якогось сценарію із фільма жахів. Тож без payback. Поки що.
Епілог
До початку європейської колонізації, на території Африки було орієнтовно 20 млн слонів. У 1979, лишилося приблизно уже 1.3 млн.
31 серпня 2016 вийшов звіт про перепис населення слонів на території 18 африканських країн під егідою організації “Elephants without borders”. За 7 років з 2007 по 2014, кількість слонів знизилася на 30% (144,000) з 500,000 до 352,000.
   Кінець



*Додо – це птах родини дронтових, що мешкав виключно на території теперішньої країни-острова Маврікій. Додо – загальновідома та перша визнана жертва світової глобалізації та експансії людини на раніше незаселених людиною територіях. Додо зникла протягом 50 років після відкриття острова Голандською Ост-Індською компанією. По-перше, у Додо ніколи не було ніяких ворогів у природі, вона не могла літати і не могла навіть бігати. Тож зловити її було дуже легко, майже так лекго як і черепах і їхніми тушками часто поповнювали свої запаси голландські мореплавателі. По-друге, голландські мореплавателі привезли та висадили на острові крис, що швидко поширилися по острову та додали до руйнації гнізд та яєць Додо.
Тож Додо лишився тільки представлений кількома оригінальними малюнками тогочасних науковців, а також кількома неповними скелетами розкиданими по різним Natural Science музеям.
Відомим Додо зробив Люіс Керол у своїй «Алісі в країні чудес», де додо був одним із героїв.